Skriv ut

Om testament

Hva er et testament?

I Arveloven er ordet «testament» nevnt over 250 ganger, men noen definisjon inneholder loven ikke.

Kort sagt er et testament et dokument der et menneske har skrevet hvem som skal overta alt eller en del av det vedkommende eier når han eller hun er død.  Denne definisjonen trenger noen modifiseringer.  For det første kan både to, og av og til flere personer sammen skrive testament (typisk gjensidig testament).  For det annet kan testament i nødstilfelle være muntlig.  Det kalles nødtestament.

Det finnes dem som ønsker at det må være mulig å opprette testament elektronisk  med kodebrikke.  Både blant universitetsjurister og mange arverettsadvokater er det imidlertid skepsis til dette, både fordi falsk bruk av kodebrikke er vanskeligere å avsløre enn falsk underskrift, og fordi opprettelse av testament skjer så sjelden i et menneskes liv at noen rasjonaliseringsgevinst ved å opprette testament elektronisk i stedet for på papir knapt er merkbar.

Spørsmål om arv og testament jeg gjerne skulle ha stilt en advokat

Går du med planer om å sette opp ditt testament? Eller har du nettopp fått beskjed om at du har arvet eller er gjort arveløs? Da har du kanskje spørsmål du gjerne ville ha stilt en advokat eller et advokatfirma med bred erfaring fra arbeid med arverett, arveoppgjør og testamenter (ikke alle advokater har det). På Testament.no har vi samlet en rekke spørsmål og svar innenfor dette området.

Er det nødvendig å kontakte advokat eller advokatfirma for å få hjelp til å skrive testament?

Hvis forholdene er enkle og oversiktlige, ingen konflikter er i sikte hverken før eller etter din død, og du føler deg trygg på at du følger og utnytter reglene i arveloven på beste måte, kan du trygt skrive ditt eget testament uten å rådføre deg med advokat. Se eksempel på testament her!

NB! Hvis du er gift eller samboer, og en av dere har barn fra tidligere forhold (særkullsbarn), fraråder vi deg sterkt å skrive testament selv. Her bør du absolutt kontakte advokat eller advokatkontor som kjenner arverett og familierett inngående, og er i stand til å gi deg råd om hvordan du skal sikre at arven blir fordelt slik at ektefelle/samboer og barn blir tilgodesett på beste måte.

Les mer på vårt nettsted Testament.no.